Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

La nivel mondial, cancerul determina unul din opt decese, mai mult decat SIDA, tuberculoza si malaria la un loc. In fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer si 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fara imbunatatiri majore, multe din cancerele prevenibile si curabile vor continua sa ucida. Se estimeaza ca 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer, poate fi redus prin cateva masuri simple: alimentatie variatasi sanatoasa, mentinerea greutatii corporale normale, activitate fizica regulata, limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat si evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea impotriva infectiilor care pot determina cancer.

Datele statistice din ultimii ani, situeaza Romania printre tarile situate pe un loc mediu in ceea ce priveste rata standardizata a mortalitatii in randul statelor membre ale Uniunii Europene, si cu ratele incidentei si prevalenta cele mai mici dar cu tendinta crescatoare. Exista o tendinta la crestere lenta, dar progresiva a imbolnavirilor si a mortalitatii prin cancer, valabila pentru mediile urban si rural si ambele sexe, cu precadere la cel masculin.

Din punctul de vedere al structurii morbiditatii si mortalitatii, pe sexe, in raport cu localizarea tumorala, statistici recente arata urmatoarea situatie: la barbati, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situeaza cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostata, de stomac, vezica biliara si bolile maligne de sistem; la femei, prima cauza de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecventa, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.

Datele in judetul Maramures releva peste 10.000 de bolnavi de cancer aflati in evidenta intr-o crestere progresiva a numarului cazurilor noi de boala, ponderea cea mai mare a cazurilor noi fiind cele de cancer bronhopulmonar.

Declaratia Mondiala anti Cancer este instrumentul prin care se atrage atentia liderilor de guverne si decidentilor din sanatate asupra crizei generata de cancer, in scopul reducerii poverii globale a bolii pana in anul 2020. Scopul Uniunii pentru Controlul International al Cancerului este sa adune 1 million de semnaturi pentru O Lume fara Cancer si sa prezinte aceasta sustinere liderilor mondiali la Summit-ul Natiunilor Unite, dedicat Bolilor Netransmisibile Prioritare, din septembrie 2011.

Tema campaniei este focalizata pe posibilitatea de prevenire a cancerului, cu sloganul Cancerul poate fi prevenit. Impreuna suntem mai puternici! Scopul campaniei este constientizarea populatiei asupra cancerului si a modalitatilor prin care acesta poate fi prevenit. Unul dintre obiectivele principale este sa ne asiguram ca populatia generala si partenerii inteleg ca reducerea maxima si echitabila a ratelor de cancer se poate obtine doar prin programe de promovare a unui stil de viata sanatos, a unor programe populationale screening si vaccinare. Grupurile tinta sunt populatia general, profesionistii din sistemul medical si politicienii si decidenții din sistemul de sanatate. Measjele cheie sunt: Cancerul poate fi prevenit, Te putem ajuta sa intelegi cum poti preveni cancerul si trai o viata mai sanatoasa si mai lunga , Semneaza Declaratia pentru O Lume fara Cancer!.

Carta de la Paris din anul 2000 a ales data de 4 februarie ca Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului – World Cancer Day (WCD). In anul 2005, Uniunea pentru Controlul International al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) a lansat WCD, cu scopul de-a pune criza mondiala a cancerului pe agenda publica, a liderilor guvernamentali si decidentilor din sistemele de sanatate, de pretutindeni. Celebrata in fiecare an, WCD este coordonata de UICC si membrii acesteia, cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al partenerilor cheie.

„Copiii de astazi, lumea de maine – preveniti cancerul prin obiceiuri sanatoase” (“Today’s children, tomorrow’s world” – prevent cancer with healthy habits”) este un program cu o durata de cinci ani, lansat in 2007 cu ocazia WCD. Obiceiurile sanatoase invatate devreme in cursul vietii au un impact semnificativ mai tarziu. Campania Mondiala ii cheama pe toti cei care au ceva de spus, parinti, profesori, profesionisti din sistemul sanitar, decidenti – sa ajute copiii sa faca alegeri sanatoase, alegeri care pot insemna un viitor fara cancer.

In anul 2007 a fost prezentat cadrul general. In perioada 2008-2011, fiecare an este dedicat unei probleme:

– 2008 – sa oferim copiilor si tinerilor un mediu fara fumat

– 2009 – sa incurajam un stil de viata echilibrat bazat pe dieta sanatoasa si activitate fizica

– 2010 – sa crestem nivelul de constientizare al populatiei cu privire la prevenirea infectiilor asociate cancerului

– 2011 – sa invatam copiii si adolescentii sa evite expunerea la radiatii ultraviolete (RUV)

„Si cancerul poate fi prevenit” („Cancer can be prevented too”) este o campanie globala lansata de UICC, pentru a creste nivelul de constientizare al populatiei generale referitor la prevenirea cancerului si la pasii simpli care pot reduce semnificativ riscul de dezvoltare al cancerului.

Se estimeaza ca 40% din cancere pot fi prevenite.

Riscul de cancer, poate fi redus prin cateva masuri simple:

– alimentatie variata si sanatoasa

– mentinerea greutatii corporale normale

– activitate fizica regulata

– limitarea consumului de alcool

– renuntarea la fumat si evitarea expunerii la fumat pasiv

– evitarea expunerii excesive la soare

– protejarea impotriva infectiilor care pot determina cancer

Prin Campania din 2011, cu sloganul „Cancerul poate fi prevenit”, UICC urmareste sa prezinte lumii intregi “Declaratia Mondiala anti Cancer -World Cancer Declaration”, sa solicite oricui si pretutindeni semnarea acesteia, dupa insusirea celor 11 pasi de urmat rapid pentru reducerea poverii cancerului pana in anul 2020:

1. Sisteme de control efectiv al cancerului pretutindeni in lume

2. Imbunatatirea semnificativa in masurarea poverii bolii

3. Scaderea consumului de tutun, alcool si a obezitatii

4. Disponibilitate universala pentru vaccinarea HBV/HPV

5. Contracararea miturilor si conceptiilor gresite, daunatoare

6. Multe cancere se pot diagnostica prin programe de detectare precoce

7. Imbunatatirea accesului la diagnostic, tratament, reabilitare si ingrijire

8. Disponibilitate universala pentru controlul durerii la pacientii cu cancer

9. Cresterea oportunitatilor de instruire pentru profesionisti

10. Reducerea emigratiei personalului medical specializat in cancer

11. Imbunatatiri majore ale ratelor globale de supravietuire in cancer

ZiarMM.ro

 

 

 

Reclame

Despre disfordivaa

D is for DIVA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

FEMEIA

Cel mai frumos lucru la un bărbat este femeia de lângă el. (Henry Kissinger)

Calendar…

februarie 2011
L M M J V S D
« ian.   iun. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Despre ce scriem

De cate ori ne-ati vizitat

  • 18,190 hits

Pagini

Follow us!

Eroare: Twitter nu a răspuns. Te rog așteaptă câteva minute și împrospătează această pagină.

Top Clicks

  • Niciunul
%d blogeri au apreciat asta: