Bunele maniere la masa

Un subiect foarte important, de care orice om trebuie sa tina cont, sunt bunele maniere la masa. Se spune ca piatra de incercare a educatiei unui om este comportamentul sau la masa. De aceea m-am hotarat sa vorbesc despre acest subiect. In urmatoarele zile, am sa va prezint cativa pasi pentru a va imbunatati manierele la masa. Pentru mine aceste maniere sunt foarte importante si este unul dintre capitolele mele preferate din „Codul bunelor maniere”. Pentru inceput vom vorbi despre : „Invitatii la masa” – „Punctualitatea” si „Pregatirea casei pentru musafiri„, iar maine vom vorbi despre „Invitatii la masa” – „Cum aranjam masa

  • Punctualitatea

Este important ca persoana care invita la masa sa indice ora invitatiei, iar cei invitati sa o respecte. Daca ati ajuns cumva mai devreme… va plimbati in jurul casei! Daca la o intalnire in oras eticheta cere sa veniti cu 5 minute inainte de ora fixata (Mai ales domnii!), intr-o casa se intra 5-10 minute mai tarziu, petru a lasa gazdei un moment de respiro. O intarziere mai mare de 30 de minute este insa inadmisibila. Dupa o perioada de asteptare, gazsa va hotari momentul inceperii mesei, iar cel care  intarziat isi va cere scuze si va manca felul la care s-a ajuns, chiar daca acesta e tortul. O gazda amabila ii va oferi totusi musafirului intarziat si un alt fel de mancare, fara sa reia insa tot meniul. Ganditi-va ce chin ar fi pentru gospodina sa repete masa, la diverse intervale, pentru 5 invitati intarziati!

Daca aveti o gripa, veti renunta la invitatie pentru a nu-i molipsi pe cei din jur. Anuntati-va, va scuzati si rezistati tentatiei de a da curs invitatiei – asa este civilizat!

  • Pregatirea casei pentru musafiri

 

Oricine primeste musafiri sau merge in vizita stie ca tot apartamentul, nu numai masa, trebuie sa arate bine.

Bucataria, baia, antreul. Primele doua necesita o atentie speciala, mai ales cand avem oaspeti. Nimeni nu va manca fara noduri daca, din intamplare, a vazut ca in „laboratorul” gospodinei nu straluceste de curatenie. Dar prima impresie ne-o facem din holul de intrare. Cand aceste e plin de incaltaminte di haine, are un aspect deplorabil. Confectionarea unor dulapioare speciale pentru pantofi sau macar a unor rafturi cu o draperie nu costa mult si rezolva problema.

Mirosul. Sarmalutele pot fi minunate, ca si ciupercile umplute pentru care am prajit ceapa. Nu este obligatoriu sa „parfumam” tot blocul cu aceste… miresme tari. Se gateste cu o zi inainte, cu geamul de la bucatarie deschis, iar in ziua primirii musafirilor aerisim bine toata casa. In hol putem avea un vas cu levantica prin care ne trecem degetele, rasfirand-o usor; parfumul degajat e placut si persistent. Pe aragaz, pe un foc foarte mic, vom pune o tabla (eventual cea pentru copt vinete), iar pe ea cateva crengute de brad. Incercati!

Cam atat pentru azi, maine vom invata cum sa aranjam masa. Bafta!

Anunțuri

Despre disfordivaa

D is for DIVA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

FEMEIA

Cel mai frumos lucru la un bărbat este femeia de lângă el. (Henry Kissinger)

Calendar…

Ianuarie 2011
L M M M V S D
    Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Despre ce scriem

De cate ori ne-ati vizitat

  • 17,583 hits

Pagini

Follow us!

Eroare: Te rog asigură-te că contul Twitter este public.

Top Clicks

  • Niciunul
%d blogeri au apreciat asta: